Novinky

Šmrnc / Patrícia Crhová

Len jeden kus, len jeden originál a vždy s láskou vytvorené

Dátum: 08.09.2024

Autor: Martin Brix

Približne v roku 2018 sa čoraz viac začali sestry Patrícia a Dominika Crhové zaujímať o dopad „fast fashion“ na našu planétu a ľudí. Prestali nakupovať vo veľkých módnych reťazcoch a začali žiť udržateľnejší život. To Dominiku a Patríciu viedlo k zbavovaniu sa prebytočných vecí a triedeniu skríň. Neskôr prišla otázka: „Čo s prebytočnými vecami?“. A tak začali organizovať SEKÁČ BOHÉMA v Bohéma bare. Napriek tomu bol prebytok oblečenia stále veľký. Sestry napadla myšlienka otvoriť si Šmrnc – priestor udržateľnej módy aby ukázali, že aj v sekáčoch sa dá kúpiť pekné, čisté a voňavé oblečenie. Neskôr sa Dominika vybrala vlastnou cestou a Patrícia je dnes rada, že sa môže venovať priestoru plného udržateľnej módy.

V rodine sú skoro samé dievčatá, takže módou bola Patrícia obklopená odmalička. Aj keď bábikám nešila oblečenie a skôr sa hrala s autíčkami, napriek tomu si už v detstve uvedomoval hodnotu odevov. V rodine Crhovcov sa oblečenie skôr dedilo a keď sa kupovalo nové, tak radšej z rakúskych bazárov. Sestry Crhové odmala žili s vecami z druhej ruky. Patrícia nakoniec vyštudoval obor Cestovný ruch na Ekonomickej Univerzite v Bratislave. Ale aj toto bola cenná skúsenosť na ďalšiu životnú cestu.

Šmrnc je priestor, v ktorom sa zachraňuje nechcené oblečenie a dáva sa mu nový život. Z nevyužitých košieľ a látok sa vytvoria krásne a jedinečné kúsky. Vo svojom ateliéry vyrába Patrícia originálne minerálne šperky a taktiež sa zaoberá 100% prírodnou kozmetikou. Všetko je vyrábané ručne a s láskou. Preto je každý kúsok jedinečný.

Nákupom v obchodíku Šmrnc si urobíte radosť bez výčitiek. Každý kúsok je vybraný Patríciou, preto si odnesiete pekné, čisté a voňavé oblečenie. Šmrncovne sa oblečú aj páni, ktorým pri výbere rady poradia v showroome na Heydukovej 29 v Bratislave.

Šmrnc nie je len second-hand. Sú to aj kúsky oblečenia Made by Šmrnc. Aj nevyužité oblečenie si zaslúži druhú šancu. Made by Šmrnc sú upcykolvané kúsky určené pre každého bez rozdielu. Upcyklácia je spôsob kreatívneho znova využitia vecí, pre ktoré by sme už ďalšie využitie nenašli a skončili by ako odpad. Je to proces transformovania odpadových materiálov, nechcených vecí či vedľajších produktov do nových materiálov a produktov lepšej kvality a environmentálnej hodnoty. Na rozdiel od recyklácie, ktorá by sa dala nazvať aj downcykláciou, ide pri upcyklácii o spracovanie produktov pre opätovné využitie avšak lepšej kvality s vyššou hodnotou.

Šmrnc sú aj šperky z minerálov a riečnych perál. Ručne robené šperky z minerálov a riečnych perál tvorené s láskou a citom. Tvorenie je intuitívne a preto sa šperky neopakujú. Každý šperk sa dá personalizovať podľa potrieb zákazníka. Každý šperk je originálny preto sa môže stať, že sa budú šperky minimálne od seba líšiť.

Všetci vieme, aký dopad na životné prostredie má dnes všade prítomná „fast fashion“, preto mottom Patríciinho projektu je „predchádzať nadspotrebe a zbytočnej tvorbe odpadu“. V Šmrnci nájdete nie len oblečenie, ktoré je čisté a voňavé ale aj ručne vyrábané šperky z minerálov a riečnych perál a taktiež jedinečné upcyklované kúsky z nevyužitého oblečenia.



Galéria