Novinky

Juliána Brnáková

Pomalá móda, ktorá je jedinečná, poctivá a lokálna

Dátum: 25.08.2024

Autor: Martin Brix

Pracuje vo svete plnom štruktúr, ručnej práce a zodpovedného tvorivého procesu. Snaží sa ľudí vzdelávať o hodnotách pomalej módy a etických aspektoch odevného priemyslu aj prostredníctvom svojej novej značky zameranej na pomalú módu.

Kedy a ako zistila, že povolanie módnej dizajnérky bude na celý život? Juliána už ako malé dievča chodila na ZUŠku. Aj keď iba dva roky, toto obdobie bolo pre ňu formujúce. Už v tom čase tušila, že práve móda je tá oblasť, ktorú chce spoznávať viac. Samozrejme, už ako dieťa si rada kreslia, no nebolo to také typické detské kreslenie. Vymýšľala si kolekcie alebo obliekala bábiky. Ale nie len kreslenie a navrhovanie. Juliánu lákala aj manuálna práca, tvoriť niečo vlastné. Do dnes je tým posadnutá. Prvé šaty si ušila ako pätnásť ročná, na záver školského roka. „Teraz, keď sa na to pozriem spätne po 11 rokoch, kedy som nemala ani šajnu čo robím, nevedela som vôbec nič o strihoch. Celé šaty boli ušité ručne, teraz, keď som to videla, tak som si povedala, že „fúha“, na druhú stranu som bola celkom odvážna. Myslím si, že ten strih by som teraz nevedela zhotoviť.“ opisuje Juliána svoju vtedajšiu tvorbu. Asi ako väčšina malých dievčat aj ona si rada maľovala a rada sa obliekala a nie len seba. No Juliáne to vydržalo až dodnes.

Rodina bola tiež podporný element. Rovnako sa umeniu venoval Juliánin otec, dedo, prastarký i strýko, ktorý dokonca maľoval aj s významným maliarom Jozefom Kollárom. Rozhodnutie, akou cestou sa Juliána vydá prišlo v pätnástich rokoch. Rozhodovala sa na akú strednú školu pôjde a práve to bol zlomový okamih. Juliána vyštudovala odevný dizajn na strednej škole v Banskej Štiavnici (dnes Škola umeleckého priemyslu – Banská Štiavnica) odkiaľ pokračovala na Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave. 

Juliána Brnáková: Kalvaria a inverzia (akryl na plátne)

Juliána Brnáková je mladá slovenská dizajnérka, ktorá tvorí jedinečné kúsky bez odpadu alebo z textilného odpadu, ktorý vzniká napríklad pri výrobe ponožiek. Získala niekoľko ocenení, bola aj Novou tvárou módnej scény v roku 2021. V roku 2023 skončila magisterské štúdium na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) na katedre Textilnej tvorby v Ateliéri odevného dizajnu s červeným diplomom a dokonca získala aj cenu rektorky. Po škole začala pracovať ako junior dizajnér pre jednu známu slovenskú značku, no zistila, že táto práca ju nenapĺňa a chce tvoriť hlavne svoje veci. Jej návrhy mohli ľudia obdivovať napríklad na Eurovea Fashion Forward 2023 v Bratislave, na Bratislavských módnych dňoch. Taktiež predviedla svoju kolekciu na Fashion Live! 2021. Bola súčasťou projektu na podporu mladých talentov European Fashion Accelerator a jej tvorbu bolo možné vidieť aj na medzinárodnej výstave Textile art of today. Juliánine kolekcia už cestovala aj za hranice Slovenska, napríklad do Česka, Rakúska, Poľska, Maďarska, ale aj do švédskeho Štokholmu.

V treťom ročníku bakalárskeho stupňa štúdia vznikla kolekcia Make a virtue of necessity. Tento projekt má časť svojej podstaty už v samotnom názve. Niečo v zmysle: „z núdze cnosť“. Juliána tu začala tvoriť odevy z odpadového materiálu, ako sú zvyšky látok, plastové obaly a suché listy. Témou ateliérového zadania boli „Slová“.  Juliána tému poňala ináč a to tak, že si nevybrala žiadne konkrétne slová, ktoré by jej boli inšpiráciou. Rozhodla sa ísť cestou, ako slová vplývajú na ľudí. „Slová sú veľmi silné, majú väčšiu moc ako sa môže zdať. Slová môžu raniť viac ako úder, pretože úder sa zahojí, ale rana od slov ostane navždy. Slová majú samozrejme aj pozitívnu silu, dobrým slovom môžete niekoho potešiť, podporiť a pomôcť. Pre mňa boli v tejto práci ekvivalentom slov listy. Listy pripomínajú slová aj tým, že keď slová vyslovíme, nikdy nevieme, kam sa donesú. Tak ako vietor odnáša listy. Keď ich vyslovíme, nevieme ich už zobrať späť, tak ako keď list zo stromu spadne, už sa nedá vrátiť.“– Juliána opisuje koncept svojej práce, ktorého sa držala a navrhla kolekciu štyroch odevov, ktoré sú navzájom kombinovateľné. Na každom odeve je odkaz na jej tému slov a inšpirácie z listov. Textil kombinovala s plastovými prvkami. Jeden model je dokonca celý z plastu. V plaste sú zatavené listy ako slová, ktoré sa nám vrývajú pod kožu a nevieme na ne zabudnúť. Textil je perforovaný, symbolizuje rany, ktoré môžu slová zanechať.

V ďalších kolekciách už Juliána sebavedome pokračuje vo filozofii udržateľnosti v textilnom priemysle a svoje nové kolekcie vytvára z odpadového materiálu. Všetky odevy v jej bakalárskej práci vytvorila výlučne len z textilného odpadu.

Odkedy začala šiť a tvoriť odevy, trápilo ju, aké množstvo odpadu pri tomto procese vzniká. Ale akokoľvek sa snažila, nie pri všetkých strihoch bolo možné vyhnúť sa odpadu. A tu sa Juliáne naskytla otázka: „Ak ja produkujem pri malej výrobe odpad, aké množstvo odpadu potom vzniká v textilnom priemysle?“. Textilný priemysel sa jednoznačne zaraďuje medzi problematické odvetvia, čo sa týka znečistenia planéty. Juliána sa zamerala na odpad, ktorý vzniká priamo pri výrobe odevu – pri strihaní či rezaní dielov z látky, odrezávanie nití a podobne. Odpad jednoducho vzniká – menšie či väčšie kusy látky predstavujú tony odpadu vyprodukovaného len v textilnom priemysle. Uvedomila si ale, že tomu odpadu nič nie je, len je príliš malý na to aby sa dal použiť – musela ho teda zväčšiť. Oslovila niekoľko firiem a značiek na Slovensku a z ich odpadu vytvorila úplne nové materiály. 

The Chance je pre Juliánu zlomová a výnimočná kolekcia. Je to jej bakalárska kolekcia, ktorá vznikla doma vo vlastnej malinkej dielni, ktorú jej vytvorili otec s bratom. Je to dôležité spomenúť aj preto, lebo bez tejto dielne by, možno táto kolekcia nevznikla. Bolo to v čase pandémie, keď študenti a študentky zostali zatvorení doma a nemohli ísť pracovať do školských ateliérov.

Kolekcia The chance (Šanca) dáva doslova šancu textilnému odpadu, ktorý by sa ďalej v odevnom priestore nepoužil. Odpad je získaný priamo z výrobného prostredia. Ide o rôzne odstrižky látok, odpadové kúsky nití a odrezky z ponožiek. Modely sú vytvorené z materiálov, ktoré  vznikli priamo z odpadu. Dá sa tu hovoriť o „zero waste“ tvorbe, keďže kolekcia nielenže odpad spracováva, ale tiež už ďalší neprodukuje. Ukazuje, ako by sa takýto nepotrebný textilný odpad mohol ďalej využiť v rôznych oblastiach odevného a textilného odvetvia, aby tak dochádzalo k jeho recyklácii. Modely obsahujú veľký podiel ručnej práce a techník.

Kolekcia Ready to function nadväzuje na Juliáninu predošlú tvorbu, predovšetkým na tvorbu autorského materiálu z textilného odpadu . Tento materiál je začlenený do každodenného fungovania. Kolekcia odevov Ready to function je o odevoch z recyklovaných materiálov, ktoré sú ,,pripravené fungovať “ v reálnom živote. Ide o autorské materiály, ktoré sú vyrobené z textilného odpadu, ktorý vzniká pri výrobe ponožiek. Konkrétne sú to odrezané krátke nite. Kolekcia spracúva takýto textilný odpad a premieňa ho na úplne nový materiál. Materiál na dotyk pripomína koženku. Okrem odevov je kolekcia doplnená o ladvinkové tašky, taktiež z autorského materiálu.

Juliána svoje vysokoškolské štúdium ukončila magisterskou prácou Slow is more. Kolekcia je zameraná na porovnanie ručnej, strojovej a digitálnej výroby textilu, v oblasti tkania, pletenia, výšivky a tlače. Každý model v kolekcii zastáva jednu z týchto techník a jeden prístup výroby. Reaguje na rýchlu dobu a fast fashion. Hlása návrat k autorskej tvorbe odevu a k spomaleniu v odevnom priemysle – „slow is more!“.

Juliána má za sebou dnes už desiatky významných módnych prehliadok na Slovensku i v zahraničí a za svoju tvorbu získala aj viaceré ocenenia. Tieto výnimočné kúsky môžeme zahliadnuť aj u známych osobností, jej odevy mali na sebe Jasmína Alagič v projekte Česko-Slovensko má talent, Annet X v seriáli Vedma, Sára Korbelová na Českom slavíkovi, herečka Petra Dubayová, či miss Janka Vozárová.

Mladá slovenská dizajnérka, ktorá tvorí svoje kolekcie z textilného odpadu a autorských textilných materiálov. Juliána Brnáková vo svojej tvorbe recykluje zvyškové látky, nite, tkaniny. Venuje sa udržateľnosti v textilnom odvetví a upcyklácii. Zaoberá sa problematikou textilného priemyslu a dopadu na životné prostredie. Jej autorská technika pozostáva zo zlisovania materiálov pri vysokej teplote, ktoré následne pôsobia ako imitácia kože.



Galéria