Novinky

BI STUDIO / Barbora Imrichová

Ručne vyrábané hrnčeky bez použitia kruhu

Dátum: 12.08.2024

Autor: Martin Brix

Barbora mám ešte staršiu sestru. Dve dcéry, ktorých otec je architekt. A nie len otec. Aj dedko bol architekt, aj Barborin ujo bol architekt. Rodina plná architektov. Rodinné remeslo treba uchovávať a tak architekti začali hľadať niekoho, kto bude nástupcom ich generácie. Tým, že Barboru bavila matematika, rodičia ju prihlásili na výtvarne kurzy, ktoré rada navštevovala, začal byť vidieť jej talent. Barborin dedko bol dokonca významný architekt, ktorý postavil nemocnice na Kramároch alebo v Banskej Bystrici. Takéto projekty boli pre Barboru „obrovské“ a latka bola nastavená veľmi vysoko. Našťastie očakávania od rodiny boli realistické. A tak sa Barbora začala sústrediť na architektúru. Príprava bola veľmi prirodzená. Barbora spolu s otcom chodili na prechádzky, na ktorých jej vždycky rozprával o architektonických projektoch, čo sa aktuálne diali. Keď mal jej otec na stole nejaký projekt, tak ju častokrát zasvätil do procesu a ukázal jej ako sa veci dejú a ako vyzerajú. Takže na vysokú školu išla s tým, že už mala nejaký ten základ. 

Jednou z prvých pác na vysokej škole bol projekt pavilónu na katedre Urbanizmu zo zimného semestra 21/22.

„Fotografia sa dnes stala neoddeliteľnou súčasťou života každého z nás. Človek sa s fotkami stretáva denne, či si ich pozerá alebo vytvára. Kade chodí, tam si napĺňa galériu v telefóne. Stala sa z toho tak bežná vec, že to ľudia prestali brať ako niečo špeciálne, tak ako tomu bolo v minulosti. Berú to skôr ako osobný prostriedok na zaznamenávanie spomienok, udalostí, bežných výjavov zo života. Týmto pavilónom som chcela ukázať a upozorniť na to, že fotka vie byť omnoho viac ako prostý obraz dňa. Vie nám dať niečo viac. Vieme ňou preniesť svoje emócie, emócie druhých, vie nás zabaviť, zosmutnieť, rozčúliť, zamyslieť sa. Cieľom tohto pavilónu bolo ukázať verejnosti všetky funkcie a možnosti prejavu, ktoré fotografie v sebe skrývajú.“

Barbora Imrichová momentálne študuje architektúru na Fakulte architektúry a dizajnu STU v Bratislave. Na druhej strane, ovplyvnená maminou, sa zaľúbila do keramiky. Barborina mamina sa keramike venovala už dlhšie a asi bolo len otázkou času, kedy tomuto koníčku prepadne aj Barbora. A postupne prepadla. Na škole sa zo záľuby k vytváraniu predmetov z hliny postupne stáva remeselne zručná keramikárka. Láska ku keramike prišla vo voľných chvíľach. Činnosť, pri ktorej človek vypne, nevníma okolie a čas len tak plynie. Barboru vždy bavili ručné práce ako aj kreslenie, ktorého si na vysokej škole užíva a nejaký ten čas ešte bude. Preto sa rozhodla ku kresleniu pridať aj prácu s hlinou. Spojenie domáceho kreatívneho prostredia a potreba pracovať rukami a vytvárať si niečo vlastné, hmatateľné, dalo priestor pre vznik Barborinho nového projektu.

BI STUDIO je mladé keramické štúdio z Bratislavy. Každý hrnček je jedinečný a nesie v sebe nádych individuality. Je vyrábaný ručne a bez použitia kruhu. Barbora je perfekcionistka a dbá na detaily. Na hrnčeku pracuje niekoľko hodín, kým s ním nie je úplne spokojná. Tvar hrnčeka navrhla tak, aby sa z neho dobre pilo a zároveň aby potešil aj vzhľadom. Hrnček vie byť malý na espresso, väčší na cappuccino, batch či filter alebo najväčší pre vychutnávačov čaju alebo kakaa. Každý si nájde to svoje.

Tvar keramických predmetov BI STUDIO vychádza z Barborinej ruky. Hlina je do istej miery limitujúca, preto sa jedná skôr o menšie úžitkové predmety. Barbora momentálne viac experimentuje s farbou. Ide o tlmenejšie farby alebo vzory, no prevláda aj priznaný materiál hliny. Čo je do istej miery ovplyvnené aj štúdiom architektúry a trendom priznávať konštrukcie.

Prvé veci z „pece“ BI STUDIO boli bodkované hrnčeky s priesvitnou glazúrou, ktoré sa stali bestsellerom a predávajú sa do dnes. Barborina najobľúbenejšia farba je modrá, takže aj jedna z kolekcií je v „skoro“ modrej farbe, ktorú si namiešala sama. Jedna z posledných sérii je  inšpirovaná architektúrou, ale len jej základom. Hrnčeky z tejto série sú poryté linkami, ktoré vytvárajú pravouhlý raster. Tieto linky opäť v modrastých farbách.



Galéria