Novinky

UASHMAMA / Natália Kurucová

Aké suveníry si bežne odnášate z letnej dovolenky? Magnetky, šatky či prívesky na kľúče? Mária Duffeková a Nátalia Kurucová si pred pár rokmi z dovolenky v Taliansku odniesli niečo celkom iné a neobyčajné… 

Natáliu Kurucovú odmalička bavil interiérový dizajn. Vždy k nemu inklinovala, no nikdy ju neživil a nikdy ho neštudovala. Až na potulkách spolu s kamarátkou Máriou po mestečku San Gimighano, ktorému sa inak hovorí aj stredoveký Manhattan, im odrazu prišiel do cesty obchod, ktorý na dlhú dobu všetko zmenil. Keď doň vstúpili, cítili sa ako Alenka v ríši divov. A to túto dvojicu len tak niečo neprekvapí. Okolo nich boli samé dizajnové, prepracované tašky, ruksaky, peňaženky a doplnky do domácnosti rozličnej veľkosti, farby či strihu, z materiálu na nerozoznanie od kvalitnej kože. Vyzerali fakt dobre, no o to nakoniec ani tak nešlo. Najviac ich totiž šokovalo zistenie, že v skutočnosti  sú vyrobené z papiera! Nič podobné dovtedy ešte nevideli.

UASHMAMA Store – Le Sorelle Store, Piazza Anfiteatro, Lucca (Photography Robert Kerr)

Rukami ohmatávali jeden produkt za druhým a so zmesou úžasu, fascinácie aj nedôvery sa pýtali: „Je to skutočne papier? Neroztrhne sa? Naozaj ho možno aj prať? A čo ak zmoknem, nepremokne?“. Vyzeral ako koža, na dotyk bol mäkký, poddajný a veľmi ľahký. Neskôr zistili, že len tak ľahko nepremokne, možno ho i prať a znesie aj unesie toho skutočne veľa. Jednoducho ekologický  materiál budúcnosti. Natália priznáva, že v obchode nakoniec strávili vyše hodiny, vykúpili polovicu sortimentu a vychádzali z neho s telefónnym číslom na majiteľov.

Mária Duffeková a Nátalia Kurucová

Preteľný papier bola pre Natáliu láska na prvý pohľad. Až tak, že sa rozhodla opustiť svoju pôvodnú prácu a priniesť prateľný papier UASHMAMA na Slovensko. Natali sadla na lietadlo, vycestovala do Talianska, spoznala rodinu majiteľa, obchytkala si materiál, ktorý je naozaj potrebné skúsiť na vlastnú kožu a nakoniec sa dohodli, že značku budú zastupovať na Slovensku a v Čechách. Natália Kurucová sa stala členkou rodiny UASHMAMA. Postupne si vybudovali klientelu, ktorá sa stala nadšencami ich produktov a po deviatich rokoch na trhu sa stal prateľný papier veľmi obľúbeným materiálom. Natali sa splnil malý sen. Pracovať s kvalitným dizajnom. A tomu sa venuje do dnes.

V príbehu lokálnej talianskej značky UASHMAMA je všetko – rodina, tradícia, ručná a udržateľná výroba, nadčasové a kvalitné výrobky. Všetky tieto hodnoty sú v príbehu značky od počiatku, možno ešte predtým, ako sa pojmy ako pomalá a udržateľná móda dostali do našej slovnej zásoby. Zakladateľ a hlava rodiny Marco Marconi by to totiž ani inak nevedel. Celý život sa pohyboval v oblasti dizajnu a výroby preslávenej talianskej obuvi, takže presne vedel, aké zázraky dokáže spojenie moderných technológií s poctivou ručnou výrobou. Mama Emanuela je inšpiráciou pre názov UASHMAMA je venovaná kultovej talianskej matke, ktorá sa s láskou stará o svoju rodinu.

Názov UASHMAMA vznikol ako variácia na zloženinu anglických slov „wash“ a „mama“, ktorými chceli dcéry vyjadriť poďakovanie svojej mamičke za to, ako sa o ne celé roky starala a prala im šaty. Navyše odkaz na slovo „wash“ ukazuje aj na to, že ide o výrobky z prateľného papiera.

Malá rodinná firma sídli v Montecatini, neďaleko mesta Luca v Toskánsku. Kedysi obľúbená turistická destinácia Montecatini v poslednom desaťročí prišla o veľa turistov. Obec teraz opäť prosperuje s rastom rodiny UASHMAMA, ktorá zamestnáva veľkú skupinu miestnych mužov a žien. Práve vďaka moderným technológiám vytvoril unikátny materiál – prateľný papier a vďaka poctivej ručnej výrobe z neho vznikli prvé štýlové výrobky, ktoré si zákazníci okamžite obľúbili. Prateľný papier UASHMAMA je vyrábaný v súlade s princípmi ekologickej produkcie podľa medzinárodných štandardov GOTS a spĺňa certifikácie Oeko-Tex Standard 100 o zdravotnej nezávadnosti materiálu. Výrobky sa vyrábajú z celulózových vlákien z dreva s ekologickým certifikátom FSC, ktoré pochádza z lesov s kontrolovanou ťažbou. Drevo bolo vyťažené a spracované environmentálne, sociálne a ekonomicky zodpovedne. UASHMAMA vykúka z radu bežných značiek najmä vďaka využívaniu prateľného papiera – je to skvelý a udržateľný materiál, ktorý vyzerá naozaj netradične a má štýl.

Prateľný papier na pohľad vyzerá ako koža, ale na dotyk je mäkký, poddajný a tiež veľmi ľahký. Milo tiež prekvapí svojou pevnosťou, pretože toho veľa unesie aj znesie. Dokonca aj opakované ručné pranie. Produkty UASHMAMA sa nemusíte báť prať. Odporúča sa však iba ručné pranie. Kabelku alebo vrecko odrolujete, ponoríte do vlažnej vody, očistíte mydlom alebo jemným čistiacim prostriedkom. Môžete použiť aj jemnú kefku. Po vyčistení necháte produkt dôkladne preschnúť. Konkrétny postup čistenia platí aj pre metalický papier. Kožené časti treba chrániť pred kontaktom s vodou. Produkty z technického papiera TEC zaisťujú vodeodolnosť a úplnú nepremokavosť, navyše sú nenáročné na údržbu – stačí ich pretrieť vlhkou hubkou.

Materiál nie je nepremokavý, ale vďaka povrchovej impregnácii voskom sú výrobky spoľahlivo vodeodolné. No a v neposlednom rade, všetky kúsky – či už ide o kabelky alebo doplnky do interiéru – majú minimalistický a nadčasový dizajn, z ktorého priamo dýcha talianska elegancia.

Marco je hlavou a kreatívcom brandu a spolu s manželkou a štyrmi dcérami sa im podarilo vytvoriť zastúpenia v krajinách po celom svete. Osobné vzťahy so zastúpeniami sú pre nich kľúčové. Túto unikátnu značku na slovenskom a českom trhu zastupuje Natali Kurucová. Tá značku objavili pred pár rokmi na dovolenke v Toskánsku a ani na chvíľu ju neváhala priniesť aj na náš trh. Stretnutie Natali s UASHMAMA bola láska na prvý pohľad. Už z prvej návštevy obchodíkov odchádzala s telefónnym číslom v ruke a potom to už išlo veľmi rýchlo. Spojiť sa so zakladateľom značky Marcom Marconim, opustiť svoje súčasné zamestnania a naplno sa pustiť do šírenia lásky k prateľnému papieru.

UASHMAMA® je rodinná firma z Toskánska, ktorá vyrába kabelky, tašky, batohy a iné doplnky z pevného a umývateľného papiera. S nápadom prišiel otec, ktorý sa celý život pohyboval v oblasti dizajnu a výroby štýlovej talianskej obuvi. Vďaka spojeniu ručnej výroby s modernou technológiou vytvoril pár prvých kúskov, ktoré skúsil predať v obchode svojej ženy. Ľudia si ich rýchlo obľúbili, a tak sa do výroby postupne zapojila celá rodina. Dnes rozosielajú svoje produkty, ktoré vyrábajú s láskou k rodine, tradíciám, ručnej a udržateľnej výrobe, do celého sveta. A pretože ide výhradne o ručnú výrobu, je každý kúsok jedinečný originál!

Papierové kabelky či ruksaky značky UASHMAMA si obľúbili aj mnohé známe slovenské osobnosti, ako napríklad Adela a Viktor Vinczeovci, Petra Polnišová, Tami Heribanová či známa mama-blogerka Michaela Grešková. S papierovými doplnkami UASHMAMA, napríklad s úložnými vreckami, prestieraniami na stôl, či vreckami na pečivo a chlieb, sa dnes stretnete v známych kaviarňach a reštauráciách po celom Slovensku, ako napríklad v bratislavskej  sieti MONDIEU, nitrianskom Zlatom Kľúčiku či v Grand Hoteli Starý Smokovec vám v nich naservírujú chlieb či príbory alebo ich používajú ako kvetináče. Natali neskutočne teší, že láske k prateľnému papieru prepadá vďaka UASHMAMA čoraz viac ľudí. Je to totiž signál, že Slovákom a Čechom začína záležať nielen na tom, aby veci dobre vyzerali, ale aj na tom, odkiaľ pochádzajú a najmä aký dopad majú na životné prostredie.

Natália verím, že UASHMAMA sú viac než len pekné, dizajnové kúsky. Je to životný postoj, ktorý robí našu planétu  lepšou.



Galéria